Digitális vállalat
Egy hazai felmérés szerint a döntéshozók többsége tisztában van a digitalizáció szükségességével és hajlandó is erőforrást allokálni erre a területre, azonban közülük is csupán 63 százalék kezeli azt stratégiai kérdésként.

Üzletfolytonosság és innováció

Az új online módszerekkel vezetett vállalatirányítás világa berobbant a mindennapjainkba és az üzleti területeken is megállíthatatlanná vált.

A digitális átalakulás nem csupán technológiai változás, mert a digitális transzformáció már érinti a szervezetet és a technológiát egyaránt. Az üzleti innovációk és az emberek kapcsolatában, a digitális vállalatnak már számtalan lehetőségét kell figyelembe vennie.

A változások iránti kényszer vagy nyomás akár vállalaton belül, akár külső környezetben egyre nagyobb. Egyre több alkalommal derül az ki a saját tapasztalatunk alapján, hogy nem lehet igazán innovatív az a vállalat, amelyiknek nincs átfogó analitikus képe a digitális működéséről.

Az általunk végzett elemzések során is, azt tapasztaltuk, hogy a gyors változások közepette a túlszabályozottság a megkérdezettek 64%-át nyugtalanította korábban. A változó kibertér szabályozások, és az adatvédelmi előírásoknak való megfelelés kérdéskörei, a válsághelyzet megjelenésével a mindennapi életünk részévé váltak. Összességében nem meglepő, hogy a vállalatvezetőknek nem csupán a technológia kapcsán de folyamatok alapján is célszerű lenne digitális stratégiát alkotni, mert a digitális adatvédelmet és a kiberbiztonságot a kockázattal arányos innovációk mellett és célszerű versenyelőnnyé kovácsolni.

Egy nemzetközi kutatás alapján, az adatok azt mutatják, hogy a digitálisan érettebb szervezetek felsővezetői szinten - akár maga a vezérigazgató személyesen - vezetik (41%) a digitális vállalattá alakulást. Ami leginkább a digitális átalakuláshoz kapcsolódik az az innováció, mert a fejlesztések rövidebb átfutási idővel lesznek képesek értéket teremteni.

A technológiai összetevőkre való összpontosítás miatt a digitális átalakuláshoz szükséges változások gyakran figyelmen kívül hagyják azokat a már meglévő értékeket, amelyek vitathatatlanul a kulcsfontosságú sikertényezők. Ennek oka az, hogy gyakran nincs megfelelő szakértelem aki pontosan ismerje - a kultúra, gondolkodásmód, hajlandóság és tehetség szempontjából is - a sikerhez szükséges összetevőket.

Munkánk során láttuk, hogy a vállalatok érzékelik ahogyan a munkaerő reagál a változtatásra, azonban az új digitális vállalathoz tartozó stratégiák sok esetben az üzleti ökoszisztémák átalakítását is szükségessé teszik. Így már a vezetői funkciókat nem tudják hatékonyan alkalmazni. Digitális transzformáció esetén a tapasztalatunk alátámasztja, hogy ez kimarad a tervezésből. Ezért amikor a törekvések amelyek arról szólnak, hogy megőrzik saját vállalatuk egyedi értékeit és identitásérzetét, - vagy létrehozzák az elkötelezettség és a teljesítmény kultúráját - általában  pontosan egyetlen dolgot nem terveznek meg alaposan, mégpedig a változás emberi oldalára gyakorolt hatását.

 1. Mire figyeljünk a digitális változások esetén:

   1. Bármely jelentős átalakulás a munkaerőt is érinti.

   2. A vezetőknek a változtatásokat elegendő erőforrással (idő, energia, elkötelezettség, pénz stb.) kell vezéreljék, ami elkötelezettség, vagy felsővezetői akarat nélkül nem megvalósítható.

   3. A kommunikációnak fókuszálnia kell arra, hogy változásban a tevékenységek vállalkozás és a cselekvés-orientáltak.

   4. Az analitikus adatkörök ismerete alapján a fejlődést folyamatosan biztosító szabályozórendszer beépítése is tudja serkenteni, amellyel optimalizáljuk mind a stabil, mind az időszakos rendszerek hatékonyságát.

   5. A csoportok közötti kapcsolatok javítása általában többlépcsős tevékenység. Segítségével a sorozatos információcserével tisztázhatók a félreértések, és a konfliktust előidéző helyzet megszüntetésére megoldás születhet, ebben a minőségbiztosító szerep tud értéket teremteni.

A digitális vezetőnek figyelnie kell a potenciális "innovátorok" megtalálására és arra, hogy az innovációs tudásukat segítse azzal, hogy az erőforrásai rendelkezésre álljanak.

  • HR oldalról – mert ez terület a változással kapcsolatos stressz első észlelési helye, az indokolatlan fluktuáció esetén.

  • Pénzügyi oldalról – mert a normál vagy "kockázat-arányos" tevékenységektől eltérő ügymenetek szükségtelen megjelenése itt találhatók kimutatások.

  • Informatikai oldalról – mert a technikai színvonal hatása befolyásolja a változást.

  • Üzleti oldalról – mert itt találhatók meg a hiteles nyilvántartások a kezelt projektekről és a visszajelzések a valós teljesítményről.

 •  
 1. Digitális vállalat és a digitális szervezet átalakulásának a fókuszpontjai:

  • A digitális átalakulás iránti kényszer és nyomás vállalaton belül és a külső környezetben.

  • A fejlődést folyamatosan biztosító pénzügyi szabályozórendszer beépítése, amellyel optimalizáljuk mind a stabil, mind az időszakos rendszerek hatékonyságát.

  • Új innovatív ötletek, módszerek és megoldások hatékony kezelése.

  • A hagyományos vezetői funkciók és feladatok átalakulnak.

A Brightdea Solutions megoldása

A digitális vállalat fogalma többet jelent, mint az új technológiák használata, mert a szervezetek általában a digitalizáció jegyében csak arra törekszenek, hogy kihasználják az új akár AI-alapú szoftverek, robotika, lehetőségeit a digitális átalakulásban. Ami viszont igazán megkülönbözteti a hagyományos vállalatot a digitális vállalattól az az, hogy az utóbbiak képesek a digitalizáció előnyeit átemelni a vállalat kultúrájába, stratégiájába és működési módjába, versenyelőnyt kovácsolva a digitális átalakulásból.

 

Kollégáink szaktudására támaszkodva, képesek vagyunk támogatni, fejleszteni és végrehajtani megbízóinknál ezt a digitális vállalattá válást.

 

Piaci trendek – Versenyeznek a jövőben: #processtransformation #culturaltransformation #strategictransformation #digitaltransformation

 

A Digitális átalakulás megérkezett, Ön készen áll a következő lépésre?

Aktualitások

Miben segíthetünk?

Vegye fel velünk a kapcsolatot

Elérhetőség

Feliratkozás hírlevelünkre:

Copyright © 2020 Brightdea Solutions