Analitikus változásmenedzsment

Analitikus változásmenedzsment

A generációváltás által indukált piaci változások új változásmenedzsment módszertant hívnak életre. Mert a valós idejű, IoT érzékelők által műkötetett online világ berobbant a mindennapjainkba és az üzleti területeken is megállíthatatlanná vált. A vállalatoknak olyan online analitikus adatokat kell birtokolniuk, melyeket már a tulajdonos, vagy a menedzsment akár valós időben elemezhet.

A változás pszichológiája

A Xerox cég közel negyven évvel ezelőtt nem gondolta volna, hogy egy a nyomtatási parancsok egyszerű tovább léptetésére szánt eszköz meghódítja a személyi számítógépek piacát. Az eszköz az egér volt. A példából következik, mert a kérdés, hogy valójában a vállalat – annak vezetése – mikor ismeri fel és mikorra képes reagálni az eseményekre.

 

A változások iránti kényszer vagy nyomás akár vállalaton belül akár külső környezetben egyre nagyobb. Egyre több alkalommal derül az ki a saját tapasztalatunk alapján, hogy nem lehet igazán innovatív az vállalat, akinek nincs átfogó analitikus képe vállalata digitális működéséről.

 

Az általunk végzett elemzések során, azt tapasztaltuk, hogy sok a szakmai bizonytalanság. Ezért forráshiány és vagy szakmai hozzá nem értés kifogások miatt, jelentős lemaradásba kerültek a szervezetek. Legtöbb esetben kiderült az is, hogy a vezetőknek olyan információra és technikákra volt szükségük, amelyek segítségével képesek lettek volna a különböző területekről érkező jelzéseket látni. A példánkban korábban a hagyományos módszerek alkalmazásával nem tudta a menedzsment gazdaságosan meghatározni előre, hogy mikor/ milyen beavatkozásra lenne szükség egy ellátási lánc változtatásakor.

 

Vizsgáltuk azt is, hogy létezik e összefüggés a vezetői változáskezelési megoldások ismertsége és az új változásmenedzsment technológiák használata között a vállalatvezetők körében. A válaszadók 91%-a mutatott hajlandóságot arra, hogy a változáskezelés területen új analitikus technikákkal erősítsék meg.

Változásmenedzsment: Az azonosított kockázat

Nemzetközi felmérések támasztják alá, hogy a változások 70–80 százaléka sikertelen, mert a vezetőket attól félnek, hogy elveszítik az irányítást a változáskezelési folyamat felett.

Az új környezethez való alkalmazkodás

Munkánk során észleltük azt a tényt, hogy a vállalatoknak először a változáshoz valamiféle üzleti igényre – pl. üzleti intelligencia – van szüksége. Ennek egyszerű megvalósítását egy analitikus projekt során, valamelyik fejlesztési módszertan segítségével -pl. agilis – próbálnak megvalósítani. A tervek szerint a fázisokra bontott tervezés és bevezetés a projekt indulása után már néhány hónappal valós üzleti eredményt hoz. Sajnos sok vállalat bár fontosnak tartják a további fejlődést, akkor viszont, amikor a környezeti feltételek már nem engedik meg az eddigi modell szerinti működést, a szervezet már nem észleli, hogy alapjában véve kellene átstrukturálnia a működését, így az újból átgondolt változtatások révén másik nézőpontra helyezni azt. A fázisok megvalósítására az analitikus adatok felhasználása valódi versenyelőnyt lenne képes biztosítani vállalat számára.

 

 1. Mire figyeljünk az analitikus változások esetén:

   

   1. Bármely jelentős átalakulás a munkaerőt is érinti.

   2. Az IT és az üzlet közötti távolságot sok esetben önkiszolgáló BI (Self-service BI) megoldások kialakításával lehet csökkenteni, amely rugalmasan képes kiszolgálni az üzleti területek gyorsan változó igényeit.

   3. A megfelelő adatkezelési stratégiák, szabályzatok kialakítását ne felejtse el a vállalat.

   4. Az analitikus adatkörök és az esetleges adatminőségi problémák felmérése, feltárása történjen meg.

Honnan érkeznek az adatok az analitikához?

Brightdea - Analitikus változásmenedzsment
 1. Analitikus és üzleti intelligencia a változásban:

  • hr oldalról – mert ez terület a változással kapcsolatos stressz első észlelési helye az indokolatlan fluktuáció miatt.

  • pénzügyi oldalról – mert a normál vagy “kockázat-arányos” tevékenységektől elérő ügymenetek indokolatlan megjelenése itt találhatók kimutatások.

  • informatikai oldalról – mert a technikai színvonal hatása befolyásolja a változást.

  • üzleti oldalról – mert itt találhatók meg a hiteles nyilvántartások a kezelt projektekről és a visszajelzések a valós teljesítményről.

A Brightdea Solutions megoldása

Az analitikus változásmenedzsment eredményes lehetőség nem csak a vállalati, hanem az egyéni hatékonyság növelésére, mert az észlelők elhelyezése és mérésére hatással tud lenni a munkavállalók motiváltságára. A módszertan és a szolgáltatás együttese valós időben válik képessé biztosítani azt az eljárást amiben analitikus adatok alapján kerül figyelembe a változáskezelés.

 

Kollégáink szaktudására támaszkodva, képesek vagyunk támogatni, fejleszteni megbízóinknál ezt a tevékenységet, mert általánosan egy pilot lezárása után minden vállalatvezető sikerről számol be. A módszert alkalmazó szervezetek döntéshozói az előrejelző adatelemzés tükrében tisztán látják a várható igényeket, csökkenthetik költségeiket és növekedési pályára állíthatják szervezetüket.

 

A Digitális átalakulás megérkezett, Ön készen áll a következő lépésre?

Tanácsadás

Adatvédelmi tisztviselő képzés (DPO), Tanácsadás, Brightdea Solutions Kft. - Tanácsadás - Digitalizáció - Adatvédelem

Digitális transzformáció

Digitális Transzformáció, Brightdea Solutions Kft. - Digitális transzformáció - Információbiztonság

Vegyék fel velem a kapcsolatot


Megértettem és elfogadom az "ADATVÉDELEM" menü alatt leírtakat.

error: Köszöntök, hogy a tartalom felkeltette az érdeklődését. Érdeklődése fontos számunkra, ezért kérjük vegye fel velünk a kapcsolatot.