Hibrid verseny küszöbén

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: email

Az ITBusiness&Technology éves konferencián jártunk, ami 2022-ben a Hibrid verseny küszöbén címet viselte. A legkülönfélébb nézőpontokból tekinthettünk az IT szektor aktuális kihívásaira, posztunkban összefoglaljuk  a benyomásainkat.

 

Szinte elképzelhetetlen volt már 10 évvel ezelőtt is, hogy elsajátíthatunk egy szakmát anélkül, hogy életünk végéig tovább ne képezzük magunkat. Mára már lassan az is elképzelhetetlen, hogy csak egyféle szakismerettel tudjunk karriert építeni. A munkapiac rohamosan változik körülöttünk. A munkavégzés módja, helye, ideje, jogviszonyának formája is rengeteg lehetőségek óceánját biztosítja számunkra. Hibrid. Ez az új hívószó. Ebben a változatos környezetben magunknak is legalább kétélttűvé kell válnunk, hiszen a körülöttünk lévő vízben már nem csak élőlények úszkálnak, de mesterséges intelligenciával felruházott cápák is.

Stratégiai blokk

A konferencia első blokkjában a stratégiai tervezésről volt szó.

A hibrid megoldások szolgálhatják a hatékonyságnövelést. Látjuk azonban, hogy az önvezető autók, a teljesen automatizált emberi feladatok egyelőre még nem fogják pótolni a humán munkaerőt. A legfontosabb kulcseleme a modern innovációk használatának a bizalom. A leghétköznapibb példa, amikor navigációs applikációt használunk az útvonaltervezéshez. Bízunk benne, hogy a közlekedésben résztvevő társaink hozzánk hasonlóan rögzítik a megfigyeléseiket az úton, és az elérhető információ mindig friss. Ahhoz, hogy egyes megoldásokat egy teljes szervezetre kiterjesszünk, ezt a fajta bizalmat népszerűsítenünk kell azoknak a körében, akik azt használni fogják. ellenkező esetben nem áll elő az az adat, ami vezetői döntéselőkészítésre alkalmas, és a befektetett idő, és erőforrás kárba vész.

Azt is megtudhattuk, hogy a hibrid megjelenik, ha akarjuk, ha nem. Az új megoldások taktikai versenyelőnyt jelentenek. A legtöbb, amit tehetünk, ha a vállalat zászlajára tűzzük a rezilienciát értékként, és a változásmenedzsment egészséges részt kap a mindennapi működésben, valamint a munkatársaink készségfejlesztésre komolyabb hangsúlyt fektetünk. Az IT palettán gyakorlatilag mindegyik tudásintenzív szakma. Ez az irány megkerülhetetlen.

Kihívást jelenthet a hibrid megoldás a KKV szektorban, ahol erősen képviselteti magát az “ezer éve így csináljuk, miért kellene változtatni?” szellemiség. Egyes innovációk akkor tudnak érvényre jutni, ha képesek vagyunk interdiszciplinális együttműködést létrehozni. Ehhez a fenti parancs is rettentően fontos. Nem elég folyamatosan fejlődni. Ez a klasszikus T-modellt leváltó π-modell. A felszínes, de széleskörű ismeretek és egy terület elmélyült ismerete helyett legalább kettőre van szükség.

A digitalizációs trendek pedig azt mutatják meg számunkra, hogy a sok rendszerből arra törekszünk, hogy lehetőleg egy nagyot kelljen csak kezelni.

Humán blokk

Magyarországon a digtalizációs index (DESI) alapján a 27 EU tagállam közül a 23. helyen áll. Elhangzott, hogy a digitalizációs projektek mindössze 30%-a zárul sikerrel. Ennek számos oka van. A digitális eszközhasználat nő, ugyanakkor a magabiztos digitálisismeretekkel jól felvértezett humántőke csökken. Az adatbiztonság terén már-már közhelynek számít, hogy az egyik legjelentősebb kockázati faktor ez az ismerethiány a végfelhasználó oldalán. A legtöbben nem bíznak az új technológiákban, mert nem értik a komplex működést, és ebben az esetben egy új innováció bevezetése is magas kockázattal jár. A szervezet számára a hibrid hibrid munkavégzés alkalmazásánál a teljes transzparencia segíthet ezekben az időszakokban, ha mindenki számára világos, hogy mi a célja a változásnak, az újdonságok elfogadása is gördülékenyebb. A “bárhonnan dolgozás” kihívások elé állítja a stratégákat és a teljes menedzsmentet. Ha nincs kellőképpen oktatva az adatvédelmi protokoll, a vállalati adatvagyon könnyen hozzáférhetővé válhat idegenek számára.

Mindemellett első sorban persze az ember áll a középpontban. Az elmúlt két évben alkalmazkodnunk kellett a korlátozásokhoz, tilalmakhoz, a munka és magánéletnek is követnie kellett ezeket a változásokat. A vezetőkön is nőtt a nyomás emiatt. Globálisan megfigyelhető trend a “the great resignation”, vagyis a nagy felmondási hullám, ennek kell ellentartaniuk. A hibrid megoldás hatékonysága az egyéni preferenciák mentén növekedhet, vagy eshet vissza. Azzal, hogy az otthonunkból is dolgozunk, néhányunknak nehezebb koncentráltan végezni a mindennapi feladatainkat, hiszen azok a feladatok, amik munka után várnának, most egész nap velünk vannak. Akárcsak a család.

Ezek mind elvonhatnak bennünket a feladatainktól, növelve az elhalaszott feladatok okozta stresszt. És vannak olyan kollégák is persze, akik számára az irodai körnezet volt korábban megterhelő, és most látványosan nagyobb teljesítmény leadására képesek, könnyedén kihasználják az otthoni munka előnyeit. A vezetőknek meg kell oldaniuk, hogy a csapatok ennek ismeretében is megfelelően kooperáljanak, és a fő folyamatok tekintetében ne legyen fennakadás.

Jól kérdezni nehéz. A válasz 42

Ezzel az anekdotával vezették be az elégedettségmérés komplex problémakörét. Kihívást jelent, hogy jó kérdést tegyünk fel ahhoz, hogy a hibrid munkavállalkók igényeit pontosan fel tudjuk mérni, így teremtve egyensúlyt az irodai fenntartási költésggel, és a sűrűbb szociális interakciókat igénylő munkatársag igényei között. Persze emellett számos lehetőségünk van a kapcsolatok fenntartására, de a megfelelő program megválasztása csapatonként változhat. Egyes esetekben a közös reggeli kávézások online térben is kényelmesen megejthetők, míg, máshol az effajta kísérlet már az első próbálkozásoknál kudarcba fullad. A három fő építőelem: Bricks, Bites, és Behaviour, ahol is az első az iroda fenntartása, irodai jelenlét, a második a használt technológia a távmunka biztonságossá tételéhez, a harmadik pedig a közös szokások kialakítása a megváltozott környezetben végzett csapatmunkához.

Az irodai jelenlét tekintetében pedig érdekes módon épp a vezetők, akik ragaszkodnak a bejáráshoz. Az irodai környezet fizikai változás előtt áll. Megnőtt az igény a kolalborációs helyiségek kiépítésére. CRM és ERP rendszerekbe ültetett folyamatokkal áttekinthetőbb a közös együttműködés. Ezek némelyikébe is kaphattunk rövid betekintést az előadások során. Többségük nagyválallati környezetben jelenthetnek biztosabb megoldást. Láthatóan a megfelelő technológiák használatához kapcsolódó oktatás mellett autonómiát, bizalmat és felhatalmazást kell biztosítanunk a kollégák számára.

Ezek figyelembevételével kell HR stratégiát építeni.

Technológia

Az adatközpontunk is hibrid. Legalábbis abban a tekintetben, hogy most már a felhőtechnológia elég elterjedt, mégis gyakran tartunk fent saját adatközpontot. Szerencsére számos faltól-falig hiperkonvergens hibrid megoldás áll rendelkezésre. A munkavállalók életkori diverzitása üdvös a szervezet működésére nézve, ezzel együtt jár azonban – ahogy a humán blokkban is többször szó esett róla – azzal, hogy az idősebb kollégák attitűdje negatívabb a fejlesztések bevezetése során.

Így a folyamatainkat nem tudjuk teljesen automatizálni, meg kell találnunk ebben is az egyensúlyi állapotot. A manualitás csökkentésével a folyamat nem változik meg teljesen. Vegyük például a számlázás folyamatát, pénzügyekkel minden szervezetnek foglalkoznia kell. Számos lehetőség közül válogathatunk, viszont 6000 – 10 000 számla felett érdemes abban gondolkoznunk, hogy a teljes folyamatot bízzuk a technológiára.

Találhatunk olyan low-code megoldásokat is, ahol modulokból személyre szabható csomagot állíthatunk össze az alapvető működésünk mozzanataira ültetve.

IT biztonság

Meghívott előadóként Horváth Tamás, a Brightdea ügyvezetője is mesélt arról, milyen kihívásokkal találkozik az IT biztonsági tanácsadó, ha fejlesztőkkel dolgozik együtt. A szakmai megoldások, és új szemléletmódok közül jó irány a DevSecOps, ha azt megfelelően implementálja a csapat. Erről korábbi posztunkban bővebben írtunk.

Szó esett a távoli elérés kockázatáról, a dokumentáció mennyiségének elégségességéről és arról, hogy ez jelenleg sok helyen nem megoldott. A biztonságtudatosság nem állhat annyiból, hogy megvásárlunk egy dobozos terméket, és nem tervezünk előre hosszú távon.

Az aktuális szakmai irányokról bővebben későbbi posztjainkban számolunk be.

Elérhetőség

Feliratkozás hírlevelünkre:

Copyright © 2020 Brightdea Solutions