Biztonságos távmunka

Biztonságos távmunka

A biztonságos otthoni munkavégzéshez keresnek partnereink gyors és biztonságos megoldásokat, mert az elmúlt hetekben mindenki kénytelen volt otthoni munkavégzésre átállni. Sok esetben eddig nem használt új technológiák alkalmazásával tudták csak megoldani a üzlet folytonos működést, azonban egyre több a biztonságot veszélyeztető, de még feltáratlan biztonsági rés.

A kártékony kódok álcázzák magukat

A kialakult helyzetre – amikor a biztonság sérül– sajnos többnyire már csak reagálni lehetséges. Sok esetben ilyenkor – “éles” helyzetben – derül ki, hogy pontosan mit érnek a korábbi vészhelyzeti tervek. Elsődlegesen ezeket a vészhelyzeti terveket próbáljuk meg ezekben a helyzetekben alkalmazni. Egy vállalkozás esetében ez a folyamat egy olyan – akár a jövőt is befolyásoló – kritikus pont, amely már hatékony változáskezelést igényel.

 

A szenzitív adatokat is kezelő, vagy komolyabb hardver- illetve szoftver környezettel dolgozó munkáltatók esetén, ahol különbséget kell tenni a jogosultság szintek között a külsős munkavállalók és az igényelt hozzáférések napról napra vagy hétről hétre is módosulhatnak.

 

A koronavírus járvány következtében elrendelt intézkedések miatt rengetegen kényszerülnek otthoni munkavégzésre, illetve távoktatásra. Emiatt fontos tudni, hogy a statisztikák alapján a vírusok, kártékony kódok 38%-a álcázza magát Microsoft Office dokumentumnak, vagy használja fel formátumot a támadásokhoz. Az okostelefonok, táblagépek elleni támadások is meredeken emelkednek.

 

Egyre nagyobb mértékű a kiszervezett tevékenységekre történő támaszkodás. Ezért megszűnt a kizárólag belső szervezeti egységeket magában foglaló biztonsági zóna. Az otthoni munkavégzés elrendelésével a munkáltatóknak érdemes figyelni az információ- és adatvédelmi utasítások kidolgozására is, amelyek a segítségével folyamatos és egységes szabályozást biztosítanak a hálózati, felhőalapú és mobileszközök felhasználóinak a vészhelyzet elhárulta után is.

Gondolkozzunk egy új stratégiai megközelítésben

Nemzetközi felmérések támasztják alá, hogy a változások 70–80 százaléka sikertelen, mert a vezetők attól félnek, hogy elveszítik az irányítást a változáskezelési folyamat felett. Teljes egészében tervek megléte esetében is csak a meglévő szcenáriók egy bizonyos része érintett, pár szabály mentén a hátrányt még be lehet hozni (vagy legalább meg kell próbálni behozni). Az információbiztonság hosszú évek óta a hálózat- és végpontvédelemről, esetleg a fejlett támadások elleni védekezésről szól. Pedig az információvédelemmel foglalkozó szakemberek elég régóta mondják, hogy a rendszerekre a legnagyobb veszélyt a felhasználók hanyagsága, nemtörődömsége vagy rosszindulata jelenti.

Menedzselt biztonsági szolgáltatások

A biztonsági eszközök üzemeltetése vagy menedzselése speciális tudást igényel, mert ezek az eszközök csak akkor hatékonyak, ha jól vannak beállítva. A védelmi eszközök több ezer riasztást generálhatnak nap mint nap és ezek rengeteg fals pozitív információt tartalmazhatnak, amik megnehezítik a valós fenyegetettségek azonosítását és meghosszabbítják a reakcióidőt.

Biztonságos távmunka

Arra számítunk, hogy a mostani válság alapjaiban fogja megváltoztatni az IT- és vállalati kultúrát. A probléma felismerése mellett kezdjük a helyzet megoldására koncentrálni, és próbáljunk meg annyira pontosak lenni, amennyire csak lehetséges, ezért a távmunka elrendelésekor a következőket javasoljuk megfogadni.

 

1. Célszerű vállalati gépet biztosítani az otthoni munkavégzéshez, amelyet az IT telepít és konfigurál.

 

2. A felhasználó otthoni gépét kizárólag az után engedjük be a Vállalati rendszerünkbe – azt viszont un. VPN kapcsolaton tehesse csak meg -, amikor már ellenőriztük, hogy a vírusvédelme aktív és az operációsrendszere napra kész.

 

3. Kommunikáljunk a felhasználóval arról, hogy pontosan mit várunk el tőle az otthoni munkavégzés során. A munkavállaló számára egyértelműnek kell lennie, hogy mit biztosítunk pontosan és az amit esetleg nem ér el távolról az otthoni munkavégzés során.

 

4. Kritikus rendszerekhez csak multifaktoros hitelesítés után legyen lehetséges a felhasználó hozzáférése.

 

5. A konferenciák és meetingek megtartásához megbízható online meeting eszközt vegyünk igénybe: (Microsoft Teams, Skype, Viber, Zoom, stb.)

 

6. Megfontolásra javaslunk megbízható csoportmunka-alapú szoftver bevezetését. Ebben a helyzetben nagy előnyben vannak az O365 vagy egyéb, ténylegesen integrált rendszerek felhasználói. Az előfizetés sokszorosan megtérül, mert ez volna a befektetés.

Brightdea Solutions Kft. - Biztonságos távmunka, Képzés, Oktatás, Információbiztonság - Digitalizáció - COVID19, Adatvédelem

A biztonsági termékben rejlő lehetőségek

cyberark application access manager, Brightdea Solutions Kft. - Üzemeltetés - Digitalizáció - Adatvédelem

Speciális helyzetek esetében az ilyenkor alkalmazott eljárások során az IT biztonsági szint csökkenhet, ezért kiemelten fontos a szervezetek és a munkavállalók tudatossági szintjének maximalizálása a lehetőségekhez képest. Ennek eredményeképpen elkerülhetővé válhatnak az adott szervezet teljes IT rendszerére veszélyt jelentő támadások.

 

Mire jók a hálózatbiztonsági termékek?

 

Nem is kérdés, hogy a hálózatbiztonsági céleszközök kínálatában valamennyi szervezet megtalálja a számára legmegfelelőbb megoldást. Az eszközök és megoldások egyedi igények alapján licenszelhetőek, továbbá üzemeltethetőek. Teljes biztonságot nyújtanak egyetlen eszközbe integrálva az UTM és NGFW tűzfalak, míg az e-mail, web és webalkalmazások védelmére készült eszközök specifikusabb igényeket elégítenek ki.

 

Mire jók az adatvédelmi termékek?

 

Az adatlopás és adatszivárgás megelőzés elsősorban a szervezet azon munkavállalóinak nem kívánt, vagy nem várt aktivitása ellen jelent védelmet, akiknek lehetőségük van visszaélni a jogosultságaikkal. Ahogy a  kifinomult adatlopási módokat is van lehetőség követni, valamint megakadályozza a kritikus adatok jogosulatlan felhasználását, valamint teljeskörű naplózást végez a későbbi auditok és nyomelemzés céljából.

 

Mire jók a végpontbiztonsági termékek?

 

Teljeskörű végpontvédelmi megoldásaink felügyeletet kínálnak minden számítógépre, szerverre, alkalmazásra és mobileszközre: adat- és webbiztonság, fájlintegritás monitoring, antivírus védelem, eszköz- és alkalmazás felügyelet.

Távolról hatékonyan, csapatként együttműködni

A csapatok világszerte egyre gyakrabban választják a távmunkát. Ahhoz, hogy a munkatársak nagyobb távolságokból is tartani tudják a kapcsolatot ki kell alakítani egy “egységes munkaterület” is.

 

Az egész megoldás kiinduló pontja, hogy minden vállalatnál kisebb-nagyobb csoportokban dolgoznak a munkavállalók, ráadásul a digitális kultúrával és a munka világának változásaival mindehol egyre jobban előtérbe kerül a távoli munkavégzés. És ez az, amiben a Microsoft Teams jó. Távolról csapatként együttműködve – minőségi munkát produkálva – együttműködni, mert a Teams mindezt egy helyen képes biztosítani.

Brightdea Solutions Kft. - Képzés, Oktatás, Információbiztonság - Digitalizáció - COVID19, Adatvédelem

Az e-aláírás segít a vállalat működésének fenntartásában

Az e-aláírás a biztonságos munkavégzéskor képes biztosítani, hogy egy szerződést, megrendelést, munkajogi dokumentumot, határidős tendert, teljesítési igazolást vagy akár adóügyi bizonylatot hitelesíteni tudjon a cégjegyzésre jogosult képviselő.

 

E-aláíró tanúsítványt akár tömegesen is igényelhet a vállalat összes vezetőjének, menedzsment tagok számára! Gyorsított eljárásban akár egy napon belül! Így mindenki képes lehet otthonról is jogilag elismert módon hitelesíteni bármilyen dokumentumot.

Brightdea Solutions Kft. - Biztonságos távmunka, Képzés, Oktatás, Információbiztonság - Digitalizáció - COVID19, Adatvédelem

A Brightdea Solutions megoldása

A vállalkozások számára kiemelten fontos, hogy rendelkezzenek biztonsági megoldással, mert csak ezek a megoldások nyújtanak kellő védelmet a webes alkalmazások és az őket támogató szerverek, adatbázisok számára hosszú távon is, biztonsági szempontból.

 

A vírusfertőzés miatt kialakult helyzetek, a munkavállalók mobilitása, a földrajzi távolságok, a rugalmasan alakítható és menedzselhető szervezetek mind hatékonyan és egyszerűen működtethető a csoportmunkát támogató eszközökkel megvalósíthatók. Társaságunk az Önök üzleti folyamataihoz és igényeihez igazított biztonságos otthoni munkavégzéshez használható – akár csoportmunka támogató rendszerek – tervezését, bevezetését és üzemeltetést képes végrehajtani még a koronavírus járvány fokozódása mellett is.

 

Társaságunk üzemeltetési területének szakértői készséggel állnak rendelkezésükre az online jelenlét biztonságos megvalósításához.

Vegyék fel velem a kapcsolatot


Megértettem és elfogadom az "ADATVÉDELEM" menü alatt leírtakat.

error: Köszöntök, hogy a tartalom felkeltette az érdeklődését. Érdeklődése fontos számunkra, ezért kérjük vegye fel velünk a kapcsolatot.